×

Alle Categorieën

Lifecycle van een hoekbank

De term fast food kennen we al jaren, ook fast fashion is een bekend begrip, maar hoe zit het met fast furniture? Vrijwel ieder huishouden heeft een bank centraal in de woonkamer staan, ongeacht wat voor stijl interieur je hebt. En we kunnen makkelijker meubelshoppen op het internet dan we een noemenswaardige date op tinder kunnen vinden. Het is dan ook vrij normaal om eens in de zo veel jaar lekker je interieur op te frissen met een nieuwe bank of ander prominent meubelstuk. En hoewel er genoeg mensen bewust kiezen voor een tweedehandsbank om circulair te zijn, is dat lang niet genoeg. Fast furniture heeft een grote impact op onze omgeving en dit onderwerp willen we graag iets meer belichten. Als je meer wil weten over de lifecycle van een hoekbank, lees dan vooral verder!

Fast furniture

We willen alles bereikbaarder, makkelijker en als het even kan, goedkoper. Maar juist dat goedkope aspect heeft een ander soort prijskaartje eraan hangen. Namelijk het soort prijskaartje wat onze omgeving en vooral het milieu zal moeten betalen. Goedkope meubels hebben een significant kortere levensduur als kwaliteitsmeubelen. En om het meubel goedkoop te houden, moet de productie ook zo goedkoop mogelijk. Dat betekent dat producenten niet kijken naar duurzame productie of materialen maar gewoon voor de goedkoopste oplossing gaan.

Het resultaat? Jouw nieuwe fast fashion hoekbank doorloopt zijn volledige lifecycle bij zijn eerste eigenaar en eindigt na een paar jaar op de stort. Wellicht denk je, ach, zo’n bank kan toch de verbrander in, daar blijft heus niet veel van over. Maar de hoeveelheid Co2 welke geproduceerd wordt om die fast furniture hoekbank te maken is schrikbarend. Zeker wanneer je je realiseert dat deze hoekbank slechts een gemiddelde gebruiksduur heeft van 7 jaar.

Verschil tussen gebruiksduur en levensduur

Uit onderzoek is gebleken dat we ongeveer elke zeven jaar ervoor kiezen om een nieuwe bank of hoekbank aan te schaffen. In principe is de levensduur van deze bank niet af met 7 jaar. Een kwaliteitsbank kan soms het dubbele meegaan.

De gebruiksduur van een bank heeft over het algemeen niet zo veel met de levensduur van het meubelstuk te maken, maar met hoe vaak wij als mensen verhuizen. Wanneer je verhuist naar een nieuwe woning is vaak de bank toch wel iets wat vervangen wordt om het interieur weer een opfrisser te geven. Zeker omdat decor trends elkaar tegenwoordig ook snel aflossen en vrijwel geen enkele trend er zeven jaar na aanschaf nog mee door kan.

Wat bepaald dan de daadwerkelijke levensduur van een hoekbank? Is dat materiaal, prijs, gebruik, duurzaamheid, slijtvastheid of het merk? Een duurdere bank hoeft niet per se een bank te zijn die langer mee kan. Uiteindelijk is de levens cyclus van een hoekbank de optelsom van het materiaal en het gebruik. Een sterk houten frame gaat bijvoorbeeld langer mee als een frame van geperst en gelijmd hout. Maar gebruik speelt misschien wel een nog grotere rol. Natuurlijk gaat een bank niet heel erg lang mee wanneer je kind deze dagelijks als

trampoline gebruikt. Maar wist je dat de gemiddelde bank ontworpen is om slechts twee tot drie uur per dag gebruikt te worden? Wanneer je veel meer tijd doorbrengt op je geliefde bank, zal dit de levensduur absoluut beïnvloeden.

Wat maakt een bank niet duurzaam

De reden dat de meeste banken niet duurzaam zijn, zit hem vooral in het materiaal wat gebruikt wordt. En in dit geval is het gezegd “goedkoop is duurkoop” ook zeker waar. Jij als consument bent weliswaar goedkoop uit, maar het milieu betaald de prijs.

Als je het heel scheef wilt bekijken is zelfs plastic te verkopen als natuurlijk. Het is immers een combinatie van ruwe olie, kool, gas en cellulose. Allemaal natuurlijke stoffen. Veel stoffen worden net zo ‘natuurlijk’ geproduceerd door mensen met behulp van chemicaliën.
Hoewel katoen vaak wordt weggezet als een goed product, draagt goedkoop geproduceerd katoen vaak bij aan ontbossing. En hoewel een bank misschien heerlijk kan zitten, denken we niet aan de werkers die mogelijk zonder bescherming deze kussens met chemische processen hebben moeten maken. Het foam uit onze bankzittingen wordt gemaakt door gas bubbels in een plastic mix toe te voegen.

Hoe goedkoper het product, des te goedkoper de grondstoffen. Dat betekent dat er geen aandacht is geweest voor mens, dier en milieu tijdens de productie van het fast furniture meubel. Iets waar we in de toekomst absoluut meer aandacht voor zullen moeten hebben.

Duurzaam geproduceerde meubels

Als je bijna toe bent aan een nieuwe bank is het het overwegen waard om een duurzaam geproduceerde bank te kiezen. Niet elk meubelmerk maakt zich schuldig aan de fast furniture praktijken. Wij hebben een aantal merken voor je op een rij gezet welke gebruik maken van duurzame materialen of op een andere manier hun best doen om afvalproductie en CO2- uitstoot te minimaliseren.

Ferm Living

Ferm Living maakt niet alleen prachtige, stijlvolle en tijdloze meubels. Dat doen ze met het gebruik van 100% biologisch katoen. Een deel van de collectie heeft het GOTS-label (dit staat voor Global Organic Textile Standard). Met dit label ben je verzekerd van materialen welke op milieuvriendelijke en sociaal verantwoordelijke wijze geproduceerd worden.

Grüne Erde

Voor een smaakvolle én ecologisch verantwoorde hoekbank ben je bij Grüne Erde aan het juiste adres. Dit Oostenrijkse bedrijf is gespecialiseerd in de productie van meubels die niet alleen ecologisch en duurzaam zijn, maar ook nog eens Fairtrade. Ook dit merk maakt gebruik van GOTS-gecertificeerde katoen en recyclebare materialen. Om het af te maken dragen ze ook nog eens hun steentje bij aan het herstellen van het Braziliaanse regenwoud door middel van een herbebossingsinitiatief.

Knoll

Dit Amerikaanse merk is het bewijs dat ecologisch, duurzaam en verantwoorde meubelen absoluut niet saai hoeven te zijn. Deze meubels zijn stuk voor stuk geïnspireerd door de Bauhaus-school. Ieder product wordt ontworpen met aandacht voor de lifecycle en de gevolgen voor het milieu.

Normann Copenhagen

Van modulaire sofa tot hoekbank, Normann Copenhagen combineert Scandinavisch design met een doe het zelf tintje. Het bedrijf bespaart namelijk op haar CO2-uitstoot door de meubels zo plat mogelijk te verzenden. Dat betekent dat je thuis wel nog het nodige in elkaar moet zetten. Maar denk niet gelijk dat dat betekent dat je IKEA-kwaliteit in huis haalt. De meubels van Normann Copenhagen zijn absoluut van hoogwaardige kwaliteit.