×

Alle Categorieën

De voordelen en impact op de natuur van bio katoen

Biologisch katoen wordt met de dag populairder. Dat is zo vreemd nog niet want steeds meer mensen zijn bezig het verduurzamen van hun leven. Bio katoen is enerzijds heel erg verschillend van “gewoon” katoen weg en anderzijds zijn bio katoen en “gewoon” katoen haast precies hetzelfde. Lees hier alles dat je moet weten over de voordelen en impact op de natuur van bio katoen!

Wat is bio katoen?

Mensen maken al honderden jaren gebruik van katoen. Van katoen wordt onder andere kleding, accessoires en woontextiel gemaakt. Het is pas sinds enkele tientallen jaren dat er speciaal biologisch katoen wordt geteeld.

Katoen wordt in eerste instantie gemaakt van de katoenplant. Aan de katoenplant groeien pluizige bloemen en die worden geplukt en verwerkt. Omdat de katoenplant zeer gevoelig is voor ziektes en plagen, begonnen katoenboeren tientallen jaren geleden hun katoenplanten met pesticide te bespuiten. De chemische middelen die gebruikt worden, zijn wel efficiënt tegen de plagen en ziektes maar ze zijn alles behalve goed voor het milieu.

Nu dat het verduurzamen van veel huishoudens steeds normaler aan het worden is, gaan sommige boeren vaker op zoek naar duurzamere opties. Bio katoen is een van deze opties.

De voordelen van biologisch katoen

Als de bio katoen bloemen verwerkt worden en de uiteindelijke stof gebruikt wordt om bijvoorbeeld een dekbed te maken, kun je niet zien of de hoeslaken van bio katoen gemaakt is of niet. Daarom lijkt het alsof jij niet zoveel te maken zal hebben met of de katoen van jouw shirt nou bio is of niet.

Toch is het belangrijk om hier op te letten! Bio katoen is namelijk van een veel hogere kwaliteit dan niet bio katoen. Er zijn geen giftige stoffen gebruikt bij het verbouwen van bio katoen en dit zorgt er voor dat jouw sierkussens schoner zijn en veel langer mee zal gaan. Bovendien zal er veel minder water gebruikt zijn bij het maken van een shirt van bio katoen.

Voor sommige mensen is het wel heel duidelijk te merken dat ze bio katoen producten gebruiken in plaats van “gewoon” katoen. Mensen die allergieën hebben zullen al snel merken dat het  items van bio katoen veel prettiger voelen.

De impact op de natuur van bio katoen

Door de werkwijze rondom het verbouwen en verwerken van bio katoen aan te passen, blijft de kwaliteit van de grond waar het bio katoen staat hoger. De pesticiden die gebruikt worden bij het verbouwen van “gewoon” katoen zorgen er helaas voor dat niet alleen de plagen en ziektes weg gaan, maar ook dat de grond onbruikbaar wordt.

De grond waarop bio katoen verbouwd wordt kan jaar na jaar gebruikt worden terwijl de grond waar “gewoon katoen” op verbouwd wordt na 5 jaar zo droog geworden is dat er geen katoen meer op verbouwd kan worden.

Het is pas na een paar jaar dat deze grond weer gebruikt kan worden. Producten gemaakt van bio katoen verminderen water gebruik, de beschikbaarheid van de grond en hebben hoge kwaliteit.

Gerelateerde producten