×

Alle Categorieën

Hoe zorg je voor houten tuinmeubelen?

Het voorjaar komt er weer aan en dat betekent dat veel mensen weer aan het nadenken zijn om de tuin weer aan te pakken. Zo kun je straks heerlijk van het mooie weer gaan genieten zodra de zomer zijn intrede doet. Daar hoort natuurlijk een fijne zithoek in de tuin bij. Maar waar kies je dan voor, hout? Of toch liever kunststof?

Veel mensen laten zich afschrikken doordat houten tuinmeubelen het nodige onderhoud nodig hebben. In dit artikel gaan wij je alles vertellen over houten tuinmeubelen schoonmaken en houten tuinmeubelen behandelen.

Welke tuinset kies je

Er is ontzettend veel keuze als het op een nieuwe tuinset aan komt, voor veel mensen een weloverwogen keuze gezien er toch best een prijskaartje aan een mooie tuinset kan hangen.

Ben je van de stalen look, of juist niet? Ga je voor rotan of misschien wel hardhout met zwart staal? De keuze in materiaal is minstens even belangrijk als de plaats waar je de set neer wilt zetten. Wil je er lekker op kunnen liggen of wil je alleen zitten?

Hoe veel mensen wil je kwijt kunnen voordat je de stoelen van binnen naar buiten moet gaan halen op een verjaardag? Wat zijn de ideale afmetingen die in je tuin passen? Allemaal vragen die je meeneemt in je keuze wanneer je voor een nieuwe tuinset gaat zoeken.

Houten tuinmeubelen behandelen

Houten tuinmeubelen behandelen is best een klusje maar als je het goed doet blijft je hout daarna jarenlang beschermt. Als je houten tuinmeubelen behandelt op de juiste manier verlengt het de levensduur en kan je er jarenlang plezier van hebben.

Verschillende soorten houten tuinmeubelen hebben verschillende behandelingen nodig. Zo kun je je houten tuinmeubelen behandelen met olie speciaal voor het soort hout, dit behoud de meest natuurlijke look van het hout.

Houten tuinmeubelen behandelen kan ook eventueel met lak of beits om het hout tegen weersinvloeden te beschermen. Houten tuinmeubelen behandelen moet je wel eens in de zo veel tijd herhalen, bijvoorbeeld wanneer het hout vergrijst of wanneer het niet meer waterafstotend is.

Houten tuinmeubelen schoonmaken

Je houten tuinstoelen schoonmaken is vrij eenvoudig en vergt maar een paar stappen. Om de levensduur van jouw houten tuinmeubelen te verlengen is het verstandig ze op z’n minst eens per jaar schoon te maken.

Houten tuinmeubelen schoonmaken doe je bij voorkeur in het najaar of voorjaar. Als je gedurende de winter een beschermhoes over je meubel plaatst kan je het beter in het najaar doen.

In 5 stappen houten tuinmeubelen schoonmaken

• Spoel jouw houten tuinset grondig af met schoon water om het ergste vuil er vast af te krijgen.

• Ga vervolgens met een houtreiniger over je tuinmeubel heen. Om houtreiniger te besparen kan je het beste van boven naar beneden toe werken.

• Scrub het oppervlak voorzichtig. Zorg ervoor dat je daarbij gebruik maakt van een spons of borstel welke geschikt is voor het soort hout. Sommige houtsoorten zijn erg zacht en zullen schade oplopen met een te harde borstel dus wees voorzichtig en gebruik de juiste spullen.

• Spoel je houten tuinset nogmaals om alle houtreiniger er goed af te spoelen. Herhaal het nog eens als het tuinmeubel nog niet helemaal goed schoon is.

Categories: Tuin

Gerelateerde producten