Alle Categorieën

Hoe kun je een kleine tuin groter laten lijken?

Wil je weten hoe je een kleine tuin groter kan laten lijken? Er zijn veel verschillende manieren om dit te doen. Hieronder staan wat tips voor je zodat je kleine tuin groter lijkt dan wat hij is.

1.   Hoe minder, hoe beter.

Grote elementen in een kleine tuin zullen je tuin alleen maar kleiner laten lijken en laat je kleine tuin krapper aanvoelen dan wat hij is. In plaats van een hele grote waterfontein kun je bijvoorbeeld beter een kleinere, aan de muur gemonteerd waterelement plaatsen, dit zal veel meer in verhouding staan. Ook kun je liever niet kiezen voor een grote tuinset voor 12 personen, haal een kleinere tuinset, voor max. 6 personen en een hangstoel of buiten zitzak als de toevoeging.

Minimaliseer echter niet alles in je tuin, zoals potten, planten en de bestrating, want dat zorgt er alleen maar voor dat je kleine tuin nog kleiner aanvoelt.

2.   Zorg voor een slimme lay-out van je kleine tuin.

Zorg voor een simpele lay-out, waarbij je genoeg ruimte overhoudt voor je tuinmeubelen en ruimte om er langs te lopen. Dit is een goede manier om een kleine tuin groter te laten aanvoelen.

Daarnaast kun je ook gebruik maken van visuele trucs, zoals het verbergen van een deel van je tuin. Onze geest wil graag dat alle dingen altijd groter zijn, dus als je niet je hele tuin in een keer kunt zien kan je geest de omvang verdubbelen of zelfs verdrievoudigen.

Maak de lay-out van je tuinontwerp niet te ingewikkeld. Zorg voor niet teveel vreemde rondingen en hou vooral ‘less is more’ aan.

3.   Zorg voor verschillende niveaus in je tuin om je kleine tuin groter aan te laten voelen

 Gebruik verschillende niveaus in je kleine tuin. Een simpele verandering in hoogte voegt veel toe in je kleine tuin, maar door meer vlakken op verschillende hoogten te introduceren zal je tuin groter aanvoelen. Maak de stappen echter nooit hoger dan 20 centimeter, zorg dat ze 14 tot 16 centimeter zijn. Verschillende niveaus zijn makkelijker te maken in een schuine tuin.

4.   Verbouw een moestuin

Ook in een kleine tuin kun je prima groenten en fruit verbouwen. Mix ze met bloemen in borders, of plant ze in potten op een terras. Bonen en erwten kun je heel goed de hoogte in laten groeien, maak dus vooral ook gebruik van je verticale ruimte.

5.   Hou geen gazon, creëer zones

Om een kleine tuin groter te laten lijken kun je het beste je gazon wegdoen en in plaats daarvan bestrating neer te leggen. Leg deze bestrating dan diagonaal neer vanuit het perspectief van je huis om een visuele truc te creëren. Als je minder budget te besteden hebt kun je het beste grind in de lichte plekken van je tuin neerleggen en boomschors in de donkere plekken. 

Als je je kleine tuin verdeelt in verschillende ‘kamers’ met behulp van beplanting, bestrating, trellisschermen of vrijstaande muren kun je verbergen wat er aan de achterkant zit. Dit zorgt er voor dat je tuin groter aanvoelt.

Gerelateerde producten