×

Alle Categorieën

Hoe kan je duurzame lifestyle in je keuken ontwikkelen?

Wil je duurzamer in de keuken doen en weet je niet hoe om te beginnen?

Één is zeker, je kunt ooit zero waste leven, maar in ieder geval kunt je verminderen plastic en papier productie in je keuken. Het is best simpel. Hieronder geven wij meest bekende bij ons tips.

 

Start je duurzame lifestyle met vervanging van kleine dingen

 

·      Afwasborstel van hout – het beste is met verwisselbare kop, dus je hoeft niet de hele vervangen als de kop vies en gebruikt wordt. Vergeet over plastic, deze was en is nooit goed voor het milieu.

 

·      Glazen servies. Je zerowaste avontuur is goed om te starten met een goede kwaliteit servies van een duurzaam materiaal. Denk aan glazen meerdelige set, kristaal glazen, keramieken mokken.

 

·      Gebruik je steeds een keukenpapier? Je hebt het mis als je denkt dat het duurzaam is. Het betekent ook niet dat je onmiddellijk met het gebruik van keukenpapier moet stoppen, maar goed als je het probeert verminderen. Hoe? – bv. bij gebruik van katoenen lapjes. Je kan hydrofieldoeken bij HEMA als ze vies worden dan was je ze.

 

·      Koop biologisch. Biologische producten zijn gezond en lekker. Als je niet alleen biologisch wil kopen, dan kies voor producten met fair trade, lokaal en/of van seizoen.

lokale producten biologisch

 

·      Stop met gebruik van plastic verpakkingen. Kies glazen potten of blikjes. Glas productie kost ook veel energie maar glas is makkelijker om te recyclen wat doet glas milieuvriendelijker dan plastic. Het is ook fijn dat glas geen chemicaliën afgeeft.

glazen potten

 

·      Produceer minder afval. Makkelijk om te zeggen, maar hoe kan je dat doen? Denk maar wat je koop en hoeveel. In Nederland gebruiken wij ongeveer 500 kilo afval/persoon/jaar! 60% van deze afval kunt hergebruikt worden… (Milieu Centraal onderzoek).

Papier is ook een afval, deze kan gerecycled worden mat dat gebeurt niet altijd, dus beter investeren in linnen of katoen boodschappentasjes dan papier of plastic nemen.

linnen boodschappentas

 

·      Koop een boek van Jessie en Nicky Kroon “Het Zero Waste Project” – daar vind je meer tips hoe kan je duurzamer leven.

 

Duurzame lifestyle is niet duurder! Het bespaart veel kosten in de lange termijn en maakt je leven en de lokale omgeving gezonder.

Categories: Duurzaam Huis

Gerelateerde producten