×

Alle Categorieën

Het zero-waste feestseizoen: zonder afval

De mooiste tijd van het jaar is weer aangebroken, wat betekent dat we de feestdagen weer mogen vieren! Bij de feestdagen denken de meeste mensen gelijk aan heerlijke gerechten, prachtige cadeaus en onze dierbaren. Omdat het naast een gezellige ook een hele drukke tijd is, staat duurzaamheid waarschijnlijk niet bovenaan je prioriteitenlijst. Hieronder gaan we wat punten bespreken om er voor te zorgen dat je zonder stress toch duurzaam het vakantieseizoen in kan gaan.

Zero-waste feestdagen met een kerstboom die bij jou past

Er is altijd al veel discussie geweest over welke soorten kerstbomen nou het meest duurzaam zijn. Kunstbomen hebben hun voordelen, maar echte kerstbomen hebben deze ook! Laten we ze op een rijtje zetten, zodat je een weloverwogen keuze kan maken.

Voordelen kunstbomen
Kunstbomen lijken misschien niet duurzaam door hun hoofdbestanddeel: plastic. Dit betekent echter ook dat de boom jarenlang kan meegaan, als je tenminste een goede uitkiest. Sommige mensen hebben allergische reacties bij echte bomen, dan is een kunstboom wel een uitkomst. Wil je helemaal duurzaam zijn, kies dan voor een tweedehands kunstboom, misschien te vinden op marktplaats?

Voordelen echte bomen

Het uitzoeken van een echte kerstboom is een hele beleving die je met de hele familie kan doen. Als je kiest voor een echte kerstboom dan zorg je er voor dat een boer (die de bomen op het land heeft staan), ondersteunt wordt in het levensonderhoud. Boomboeren oogsten en herplanten elk jaar om aan de vraag naar levende bomen te voldoen.

Versier je huis en je kerstboom met zero-waste lichten en ornamenten

Maak ten eerst de keuze voor LED-verlichting, dit helpt al ontzettend in het duurzamer maken van je versieringen. Ze verbruiken zo’n 75% minder energie dan gloeilampen en gaan ongeveer 25 keer langer mee. Dat betekend dat je energie bespaart als je voor LED-verlichting kiest en je hoeft ze minder vaak te vervangen.

Zet je verlichting op een timer om ze uit te schakelen als je naar bed gaat. Dit bespaart ook als je vaak vergeet je kerstverlichting uit te zetten.

Maak daarnaast je eigen ornamenten! Handgemaakte ornamenten zijn een unieke en milieuvriendelijke manier om je huis een feestelijk tintje te geven.

feesttafel

Verpak al je kerstcadeaus in zero-waste alternatieven

Een makkelijke manier om je feestdagen meer duurzaam te maken is het kiezen voor milieuvriendelijk inpakpapier. Enkele voorbeelden van duurzaam inpakpapier zijn:

-       Herbruikbare stoffen

-       Overgebleven inpakpapier van vorig jaar

-       Kranten of tijdschriften

-      Interessante andere manieren (dus zonder inpakpapier te gebruiken), zoals glazen potten of manden

 

Verstuur low-waste kerstkaarten

Kerstkaarten zijn een leuke manier om je geliefden te laten weten dat je aan ze denkt tijdens de kerstdagen. Al helemaal tijdens de lockdown, is het fijn om een manier te hebben om in contact te blijven met familie die verder weg woont. Als je er voor kiest om kerstkaarten te versturen, koop dan kaarten die gemaakt zijn van gerecycled papier, en probeer kaarten met een folie, een glans laag of glitters te vermijden. Deze kunnen namelijk niet in de prullenbak.

Wees ten slotte niet bang om kaarten waar je van houdt opnieuw te gebruiken. Knip de voorkanten van de kaarten af en verstuur ze bijvoorbeeld als ansichtkaarten! Als er op de achterkant is geschreven dan kun je er een stuk gerecycled wit papier op plakken om het te bedekken. Zo maak je je gebruikte kerstkaarten weer als nieuw.

Geef cadeaus waar goed over is nagedacht, om retours te voorkomen

Retourzendingen zijn altijd een enorm probleem, maar tijdens de kerstdagen wordt er nog veel meer teruggestuurd dan in de rest van het jaar. De meest geretourneerde artikelen vallen in drie categorieën: kleding, keukenartikelen en snoep. Kleding voor anderen kopen is altijd lastig omdat iedereen een andere smaak heeft en soms verschillende maten bij verschillende bedrijven.

Als je keukengerei wil kopen, vraag dan van tevoren of ze het artikel al hebben wat je van plan bent om te kopen voor ze. Het is beter om de verassing te verpesten, dan om ze iets te geven wat ze dan weer moeten terugsturen.

Voor snoep: kies voor iets wat lang houdbaar is, zoals olijfolie of kruiden.

Als je nog steeds moeite hebt om cadeaus voor je dierbaren te kopen, wees dan niet bang om mensen om verlanglijstjes te vragen! Het is beter om te weten wat iemand wil hebben dan om iets te kopen waar diegene niets aan heeft.

Gerelateerde producten