×

Alle Categorieën

Duurzam huis met minder plastic

Waar denk je aan bij plastic? Wil je meer vervuilde stranden of misschien koop je steeds goedkope producten welke na een paar maanden in de vuilnisbak landen? Natuurlijk willen wij niet dat je meteen schuldig voelt, maar het kan anders! Je kan plastic hergebruiken, verminderen, recyclen.

Het is zo veel in de laatste periode over plastic afval geschreven dat het niet hoeft herhaald worden, maar wel het is tijd om iets te doen in je huis omgeving. De feit is dat “De hoeveelheid plastic die elk jaar wereldwijd wordt geproduceerd, is binnen de duur van één mensenleven explosief gestegen: van 2 miljoen ton in 1950 tot 368 miljoen ton in 2019” volgens Plastic Foundation. Wat kan je zelf doen? Start met deze 3 punten.

Zet denken aan tijdens winkelen 

Wil je duurzaam huis met minder plastic? Stel meer vragen aan jezelf tijdens winkelen en probeer niet te veel hamsteren. Deze vragen kunnen je met de goede gedrag helpen.

  • Koop ik dit product want hij is afgeprijsd of ik het echt voor mijn huis nodig heb? 

  • Koop bv. een keramische voorraadpot dan drie goedkope van plastic die snel in de vuilnis gaan landen.

  • Denk eerst na of je nog een plastic fles nodig hebt of misschien ga je die glazen fles in de komende maanden hergebruiken? 

Door niet te veel kopen gooi je minder weg, zo simpel is dat. Als je op de kwaliteit zorgt dan spaar je ook geld, want je hebt minder bv. plastic opbergdozen thuis die snel kapot gaan en moeten opnieuw gekocht worden.

Wil je liefst geen plastic in de keuken gebruiken?

Er is geen genoeg onderzoek gedaan of plastic beschadigd voor je lichaam kan zijn en het vervuilt onze aarde enorm daarom het best is om plastic in de keuken te vermijden. Wist je dat bijna 40% plastic wordt gebruikt als verpakkingsmiddel? Dus het wordt een grote milieuwinst als wij ons plasticgebruik willen terugdraaien.

Met wat vervang je plastic in je keuken?

  • Boterhamzakjes, aluminiumfolie of keukenpapier kunnen en mogen vervangen worden met katoenen lapjes. Best moeilijk op de begin maar je gaat snel aan wenen.

  • Bakspullen - als je wil dat plastic met je eten niet komt gebruik alleen deze van rvs staal, geen siliconen dus.

  • Snijplanken van hout kan je dagelijks gebruiken en snijplanken voor vlees koop van marmer - die kan snel schoongemaakt worden en zijn behoorlijk duurzaam.

  • Wil je echt dat geen plastic in aanraking komt met je eten? Dan vervang alle spatels en lepels naar deze van rvs of hout.

  • Opbergdozen - glas, rvs, gerecycleerde plastic potten of hout zijn het beste hier.

  • Placemats - van rieten of kurk.

  • Onderzetters - van glas, kurk of hout.

duurzame opbergers

Duurzaam huis met minder plastic opbergers

Hebben je kinderen veel lego of andere speelgoed thuis? Bewaar deze in rieten manden of houten kistjes, maar koop geen plastic opbergdozen. Je kerstspullen kan je ook in de karton verhuisdozen bewaren. Als jij, wij en onze buren plastic producten stoppen kopen wordt onze wereld straks schoner en deze nu al geproduceerd kan makkelijker gerecycleerd worden (dat hopen wij).

Misschien zullen wij je helpen in veranderingen met de informatie dat plastic nooit verdwijnt en is nu al in je drinkwater! Zeker heb je gehoord over plastic eilanden op de oceanen en plasticsoep in de rivieren. Volgens het boek Het Zero Waste Project van Jessie en Nicky Kroon 85% stukjes plastic zijn microscopisch klein dus het kan niet uit het water te filtreren. Het is ook in enorme hoeveelheden gegeten door de vissen dus zit ook in ons. En het is nog geen duidelijke onderzoek gedaan hoe/of dit onze lichamen beschadigt.

 

Veranderingen beginnen met bewustzijn dus start vandaag plastic vervangen met deze gerecycleerde, met rvs, hout, rieten en alle vriendelijke en duurzame materialen. Duurzaam huis begint met minder plastic.

Categories: Duurzaam Huis

Gerelateerde producten