×

Alle Categorieën

Bewust kopen

Het is trendy, het zou ‘gezond en milieuvriendelijk’ moeten betekenen – en het is het nieuwe modewoord in het doen van boodschappen: duurzaamheid. Het klinkt als een prachtig concept toch?

Maar wat betekent het nou precies? Zou het meer moeten kosten dan niet-duurzame producten? En hoe weet je of wat je koopt überhaupt echt duurzaam is? Er is geen betere tijd dan vandaag om van duurzaamheid onze manier van leven te maken. Gezien de huidige staat van onze planeet, is het alleen nog maar belangrijker geworden om ons in te spannen voor een groenere, duurzamere levensstijl. Beginnen is niet moeilijk, je kunt je reis makkelijk beginnen door samen te werken met groene bedrijven die duurzame producten produceren. Als je nog niet veel weet over dit soort goederen, lees dan verder, hieronder zullen we bespreken wat het inhoudt.

Waar komen de producten vandaan?

Een van de belangrijkste dingen om over na te denken als je duurzaam wil kopen is je af te vragen waar de producten vandaan komen. Wie heeft meegeholpen aan het proces, uit welke landen komen de onderdelen? Doe van tevoren een beetje onderzoek om de merken te vinden waar je echt achter kan staan, en begin daar. Na een tijdje zal je portfolio gegroeid zijn en heb je een hele bult labels om uit te kiezen.

Een algemene regel die je kan toepassen om te onderzoeken of een merk duurzaam is, is dat als het moeilijk is om hun standpunt te achterhalen, de kans groot is dat ze niet zo milieubewust zijn als ze lijken.

Duurzaamheid verwijst naar de acties om vandaag aan de behoeften te voldoen, terwijl de behoeften van de toekomstige bevolking niet in gevaar gebracht worden. Hoewel dit spreekt van een meer toekomstgerichte focus, kan het kopen van duurzame producten ook een grote positieve impact hebben op het heden.

Welke impact heeft bewust kopen?

-       Nu steeds meer consumenten pleiten voor duurzame producten, beginnen bedrijven die geen duurzame producten verkopen achter te lopen. Wanneer we als consumenten alleen groene fabrikanten ondersteunen, dwingen we degenen die nog steeds milieubelastende praktijken toepassen om de nodige veranderingen in hun bedrijfscultuur aan te brengen.

 

-       Aangezien de meesten van ons niet onder een steen leven, zijn we het er allemaal over eens dat de natuurlijke hulpbronnen van onze planeet in een ongekend tempo uitputten. Dit zou voor ons allemaal reden genoeg moeten zijn om actie te ondernemen om het verbruik van onze kostbare hulpbronnen te beheersen. Door producten te kopen die duurzaam zijn ingekocht, zetten we aanzienlijke stappen om dit doel te bereiken.

-       Hoewel veel van onze huishoudelijke apparaten goed voldoen aan onze dagelijkse behoeften, hebben sommige op de lange termijn niet echt de beste impact op onze gezondheid en het milieu. Veel producten vereisen tegenwoordig te veel grondstoffen om te produceren en kunnen niet worden weggegooid op manieren die als duurzaam worden beschouwd. Dit geldt voor een aantal milieuvriendelijke producten die gebruik maken van hernieuwbare bronnen zoals glas om te creëren, maar die te veel energie verbruiken om echt als duurzaam te worden beschouwd.

-       Er is geen betere manier om iemand te overtuigen om een duurzame levensstijl aan te nemen, dan door het goede voorbeeld te geven. Iedereen kan een rolmodel worden. Als volwassenen is het heel makkelijk om kinderen te laten zien hoe belangrijk het is om attent te zijn bij het nemen van aankoopbeslissingen.

Waar te beginnen met bewust kopen?

Het begint allemaal met onderzoek. Voor elke consument die overweegt om over te stappen om een duurzame levensstijl, bij bewust kopen is het belangrijk om te weten wat de term duurzaamheid inhoudt. Duurzaamheid betekent dat een product in de hele keten is geproduceerd op sociaal, ethisch, ecologisch en economisch verantwoorde wijze. Maak je geen zorgen als je de eisen van een duurzame levensstijl niet aankan, want je kunt altijd beginnen over te stappen op milieuvriendelijke producten en van daaruit verder te werken.

Of je nu gaat voor duurzame of milieuvriendelijke artikelen, bij elke aankoop zie je een verandering. Hoe meer producten met hogere duurzaamheidsniveaus je kiest, hoe groter de verandering is die je kan zien. Dergelijke acties zullen bedrijven overtuigen om meer van dezelfde productsoorten te produceren en andere beïnvloeden om je levensstijl aan te passen. Begin thuis en maak vandaag nog een levens veranderende impact!

Categories: Duurzaam Huis