×

Alle Categorieën

Alles wat je moet weten over duurzaam hout

Normaal gesproken ga je gewoon naar de winkel en koop je een item, waar het ook van gemaakt is. Ook zul je je niet snel afvragen waar het hout vandaan komt. Jarenlang hebben we hout gekapt zonder na te denken over eventuele consequenties voor de toekomst. Dat heeft er voor gezorgd dat als we als mensheid willen overleven we er voor moeten zorgen dat het hout dat we gebruiken duurzaam gekapt wordt. Maar hoe kunnen we daar voor zorgen? En wat is duurzaam hout nou eigenlijk?

Wat is duurzaam hout?

Europees duurzaam hout wordt gekapt uit speciaal beheerde bossen. Wat duurzaam hout zo zinvol maakt is dat het gebruik ervan hernieuwbaar is. Boswachters in Europa zorgen ervoor dat het hout wordt verbouwd, geoogst en verwerkt op een manier dat het landschap intact laat. Zo zorgen ze ervoor dat de lokale ecosystemen gezond kunnen blijven. Dat zorgt er op zijn beurt weer voor dat de bossen waarin het hout wordt verbouwd voor een onbepaalde tijd kan blijven bestaan en hout kan produceren.

Duurzame bossen betekenen dat ze er ook nog bestaan voor toekomstige generaties. Duurzaam hout moet ervoor zorgen dat de lucht die we inademen schoon blijft. Het grootste verschil tussen duurzame bossen en niet- duurzame bossen is dat bij de gewone bossen het hout gewoon gekapt wordt, zonder dat erbij nagedacht wordt. Hierdoor ontstaan kale plekken in de grond, die zonder zorgvuldige behandeling nooit meer nieuwe bomen kan laten groeien.

Waarom zou je duurzaam hout kopen?

Je zal niet snel nadenken bij de ontbossing in verre landen. Als je denkt aan het Amazonegebied dan klinkt dat toch snel als een ver van je bed show. Daarom zullen de meesten van ons niet een bewuste keuze maken over de houtsoorten die ze kiezen voor hun meubels. Het kopen van niet-duurzaam hout heeft echter een behoorlijk effect op de plekken waar het hout vandaan wordt gehaald. Er zijn miljarden bomen in gevaar, boomsoorten die zijn uitgestorven en volledige ecosystemen die zijn uitgevaagd. 

Daarnaast kost het produceren van duurzaam hout minder energie, waardoor het ook nog eens goed is voor het milieu. En dat is erg handig, vooral omdat de houtindustrie door onze vraag naar hout onverzadigbaar is. Doordat er meer hout gevraagd wordt dan dat er duurzaam gekapt wordt is er veel illegale houtkap. Er zijn hele gebieden waar helemaal geen bomen meer staan, waardoor de vraag naar hout aangevuld moet worden door illegale houtkap. En illegale houtkap leidt tot vernietiging op grote schaal.

De milieueffecten van illegale houtkap zijn onder andere ontbossing, verlies van biodiversiteit en de uitstoot van broeikasgassen. Illegale houtkap heeft bijgedragen tot conflicten met inheemse en lokale bevolkingsgroepen, geweld, mensenrechtenschendingen, corruptie, de financiering van gewapende conflicten en het erger worden van armoede. Allemaal redenen dus om na te denken over waar je gekochte hout vandaan komt.

  

Welke duurzame houtsoorten zijn er?

Als je de keuze wil maken om duurzaam hout te kopen voor je meubels dan is het wel zo handig om te weten welke houtsoorten er dan zijn. Hieronder zullen we wat houtsoorten bespreken.

Eiken

Eikenhout is een inheemse Europese houtsoort, dat ontzettend duurzaam is. Het kan wel zo’n 20 tot 25 jaar meegaan, waardoor het een voordelig alternatief is voor hardhout (wat vaak een stuk duurder is). Als je eikenhout buiten gebruikt, hou er dan rekening mee dat het hout kan gaan verkleuren. Eerst kunnen zwarte strepen op het hout komen, en uiteindelijk zal het hout gaan vergrijzen, maar niet zo snel als het goed verzorgd is.

Lariks

Larikshout is net zoals Douglas hout een harshoudende houtsoort. Dat zorgt ervoor dat het hout niet gevoelig is voor schimmels en rotten. Larikshout wordt op den duur steeds harder, waardoor het relatief duurzaam is. Het hout wordt vooral verbouwd in Noord-West Europa, het klimaat is daar relatief zacht waardoor de bomen snel kunnen groeien.

Douglas

Douglashout is een houtsoort dat lang mee kan gaan: zo’n 15 jaar. Daarnaast kan het hout goed behandeld worden met een mooie beits, zodat je het nog langer kunt gebruiken. Het is een naaldhoutsoort, en dus gevoelig voor aantasting door insecten.

Robinia

Robiniahout wordt ‘het hardhout van Europa’ genoemd. Het heeft een levensduur van 20 tot 25 jaar, en kan dus net zo lang meegaan als eikenhout. Het heeft een hoge weerstand tegen de aantasting door insecten.

Tamme kastanje

Tamme kastanje hout is nog een Europees hardhout. Er zit veel looizuur in het hout, en is ontzettend goed bestand tegen vocht. Als je het hout buiten gebruikt zal het gaan vergrijzen.