×

Alle Categorieën

Alles over teakhout

Teakhout wordt al sinds de 17e eeuw gebruikt en is ook bij uitstek een van de meest gebruikte houtsoorten. Toen der tijd was het met name populair in de scheepsbouw, omdat het een houtsoort is die minder snel tot geen water door laat dringen. Vandaag de dag zijn meubels van teakhout ontzettend populair. Het creëert een moderne, maar toch rustieke sfeer in huis en past daarom bij verschillende woonstijlen. Maar wat is teakhout nou precies? En waar komt het vandaan?

 

Waar komt teakhout vandaan?

Teakhout is afkomstig van een speciale boom genaamd de Tectona Grandis. Je vindt deze boom voornamelijk in Zuidoost-Azië, en dan met name in Indonesië. Het is dan ook niet raar dat hier de meeste soorten teakhout vandaan komen. Teakhout is met name populair omdat het een duurzame en zeer sterke houtsoort is. Naast stevig is teakhout ook een vette houtsoort die daardoor vrijwel niet splintert of scheurt. Door deze vettige eigenschap kan water amper tot niet doordringen in het hout. Het leent zich daardoor perfect voor buitenmeubelen, maar is ook voor binnen meubelen zeer geschikt.

 

Er bestaan meerdere soorten teakbomen, maar alleen de Tecona Grandis is geschikt voor het maken van (tuin)meubelen. De Tecona Grandis moet 60 jaar groeien alvorens je het hout kunt gebruiken en groeit uit tot een boom van maar liefst 40 tot 45 meter hoog. Hoe ouder de boom, des te meer olie er in het hout zit en hoe hoger de waterbestendigheid. Het beste teakhout komt van een boom tussen de 70 tot 100 jaar oud.

 

De voordelen van teakhout

Je weet inmiddels dat teakhout ontzettend stevig is, en door zijn vettigheid zeer waterbestendig is. Mede hierdoor zijn meubelen van teakhout bestand tegen verschillende weersinvloeden en schimmelwerend waardoor ze minder snel gaan rotten. Om al deze redenen zijn meubelen van teakhout zeer duurzaam en gaan ze zelfs zonder intensief onderhoud jaren mee.

 

Om ervoor te zorgen dat je nog langer kunt genieten van je teakhouten meubels kun je deze uiteraard verzorgen. Dit doe je door de meubelen regelmatig af te nemen met een licht vochtige doek, een keer in de drie jaar te behandelen met teakolie en hier en daar met een hout care kit.

 

Teakhout en interieur

Meubels van teakhout zijn een fijne aanvulling op elk interieur. Een populair meubelstuk van teakhout is uiteraard de eettafel. Deze passen in feite in drie verschillende interieurstijlen: stoer/ industrieel, landelijk en modern. Welke stijl je ook kiest, een teakhouten meubelstuk geeft een authentieke uitstraling aan elk interieur. Andere populaire teakhouten meubelstukken zijn bijvoorbeeld salontafels, tv meubels, tuinbanken/stoelen en teakhouten kasten.

Categories: Duurzaam Huis

Gerelateerde producten